Meteen naar de inhoud

Nieuws

Hier laten wij u zoveel mogelijk nieuws zien met betrekking tot genealogie in de breedste zin des woords, het gaat dan over nieuwe aanwinsten die wij gekregen hebben, zoals bijvoorbeeld de vrooneboeken van Yerseke anno 1574 uit het Archief van Kruibeke in België, maar ook over mededelingen van bijvoorbeeld het Zeeuws Archief of een andere relatie op genealogisch gebied.

COLLECTIE TROUWKAARTEN GENEALOGISCH CENTRUM ZEELAND IN PODCAST ZEEUWS WEERZIEN

Bij het Genealogisch Centrum kun je een grote collectie plakboeken met trouwkaarten vinden. Dus voor de podcast Zeeuws Weerzien met Remco van Schellen van Omroep Zeeland en collega Peter Blom, togen beiden naar het Genealogisch Centrum Zeeland, dat gevestigd is in het pand van het Zeeuws Archief.

Joke Kramer van het Genealogisch Centrum laat trouwkaarten uit verschillende jaren zien en vertelt hoe deze aankondigingen in de loop der tijd veranderden van wat stijfjes en formeel naar vlotte en grappige teksten die passen in de tijd waarin ze zijn gemaakt. De enorme collectie trouwkaarten geeft een prachtig beeld van uitingen van Zeeuwse liefde.

Beluister de podcast op Omroep Zeeland: https://open.spotify.com/episode/4stnQXVGMIC2DVW46t8iVU…

Het Genealogisch Centrum Zeeland beheert vele collecties die heel handig zijn als je op zoek bent naar je familiegeschiedenis. Behalve trouwkaarten is er bijvoorbeeld een enorme verzamelingen bidprentjes, krantenberichten over geboorte, trouw en rouw, vele compleet uitgezochte stambomen en indexen op allerlei bronnen van geboorte, huwelijk en overlijden. Elke woensdag en donderdag zijn medewerkers van het Genealogisch Centrum Zeeland aanwezig in de studiezaal van het Zeeuws Archief om bezoekers te helpen met hun stamboom.

NOTARIËLE AKTEN SCHOUWEN-DUIVELAND ONLINE
Mede dankzij de noeste arbeid van vrijwilligers zijn de notariële archieven van Schouwen-Duiveland 1642-1810 nu online te raadplegen. De bijna 55.000 akten laten meer dan 150 jaar leven en werk in de steden op Schouwen-Duiveland zien.De notariële gegevens zijn tussen 2003 en 2016 ingevoerd door vrijwilligers van het voormalige Gemeentearchief Schouwen-Duiveland. De gegevens en scans van de Schouwen-Duivelandse notarissen vóór 1811 vormen een waardevolle aanvulling op de digitale informatie die het Zeeuws Archief online aanbiedt.Lees het nieuwsbericht voor meer informatie over de akten, hoe je ze kunt vinden en een interessant voorbeeld van een notariële akte uit 1693 waarin bemanningsleden van een Zierikzees schip een verklaring afleggen over de kaping van hun schip door een Duinkerker kaper:

https://www.zeeuwsarchief.nl/notariele-akten-schouwen…/

vrooneboeken van Yerseke

In 1620 is het vrooneboek gekopieerd [overgeschreven] door Johan Block.


Wij zijn aanwezig op woensdag en op donderdag, van 10.00 uur tot 15.00 uur, om u te helpen met al uw genealogische vragen en/of uitdagingen