Ga naar de inhoud

Wetenswaardigheden

Portret- en familiefoto’s

Verzameling Luteijn.

Johannes Abraham Luteijn was de jongste broer van mijn opa van moederskant. Hij werd geboren als jongste van 3 kinderen te Groede op 20.5.1905 en stamde uit een boerenfamilie. Hij was een “achterankommertje” met zo ’n 15 en 16 jaar na zijn zus en broer. Hij had geen enkel idee om boer te worden en had daarom weinig aansluiting bij zus, maar zeker niet bij zijn broer. Hij werd ambtenaar ter Inspectie Registratie en Successie te Oostburg, later te Middelburg en trouwde op de leeftijd van bijna 38 jaar met Wilhelmina Katharina Maat. Hij was een bekende, karakteristieke figuur in West-Zeeuws-Vlaanderen die voor de 2e WO op zijn fiets en met zijn baard de diverse families bezocht en overal op kleine velletjes papier noteerde hoe de diverse families met elkaar verweven waren. Ook vroeg hij overal om foto ‘s, die hij zorgvuldig voorzag van naam en familierelatie. Op deze wijze bouwde hij een unieke collectie met veel gegevens en foto ’s op van West-Zeeuws-Vlaamse families. Met zijn belangstelling voor de genealogie kwam hij in zijn Middelburgse periode natuurlijk in contact met de bekende genealoge mejuffrouw Gijsbertsen. Toen oom Jan ziek werd hebben ze samen (voor zover mijn informatie) alle aantekeningen genummerd en per familie ondergebracht in, wat later bij het Genealogisch Centrum Zeeland zeer bekend werd en nog is, de verzameling Luteijn. Zijn unieke fotocollectie was ondergebracht in vele (antieke) foto-albums en zijn onlangs door de heer Bouwens gedigitaliseerd om de collectie voor het nageslacht veilig te stellen. Het omvat zo ’n 2500  foto ‘s. Hij overleed op 22 juli 1986 te Middelburg. Ondergetekende, kleinzoon van zijn broer, is momenteel bezig met alle gegevens in te voeren in de computer, waarbij het accent tevens ligt op het samenvoegen van deze families door de relaties te koppelen. Een enorme klus, maar ontzettend leuk werk.

Ab Risseeuw, [1940 – 2022]
Oud-voorzitter Genealogisch Centrum Zeeland te Middelburg

__________________________________________________________________

Verzameling Kousemaker

Op Tholen beheerde Frank Kousemaker een verzameling met voornamelijk foto’s van (overleden) personen van het eiland Tholen van de werkgroep Portretfotografie Tholen van de Stichting Genealogisch Centrum Zeeland.

Ook hiervan zijn kopieën te verkrijgen tegen betaling van de kosten. Vanzelfsprekend geldt voor donateurs onze kortingsregeling.

__________________________________________________________________